dimarts, 19 de març del 2013

Històries del degà penedesenc

Els germans Fos a Vilafranca
Abans de començar la Temporada 1974/75, un amic del llavors president Vicenç Uberni, el Doctor Fos, havia parlat d'uns familiars que residien a Sueca (al Pais Valencià) i que jugaven a futbol. Un d'ells, Paco Fos, militava a l'Alzira (3a Divisió) i els tècnics vilafranquins van aprofitar un desplaçament d'aquest equip a Barcelona per a anar-lo a veure. Es van fer les gestions oportunes i, aquella mateixa temporada, Paco Fos juntament amb el seu germà Pepe Fos van fitxar pel FC Vilafranca.
Ambdós van debutar el 8 de setembre de 1974, en la 2a jornada Campionat de Lliga de 1a Regional, davant el Torreforta (1-0) a les ordres de Josep Garrido César.
Paco (Fos I a les alineacions de l'època) era el més gran i jugava de migcampista mentres que el seu germà Pepe (Fos II) ho feia de central.

Els germans Pepe i Paco Fos en la seva etapa
com a jugadors vilafranquins a finals de la dècada dels 70
(foto: FC Vilafranca)

Francesc Fos Meseguer (05/02/1948): Va jugar 4 temporades amb el FC Vilafranca. La Temp. 1977/78 es va lesionar de gravetat al camp del Valls. Una topada amb un jugador local li va ocasionar el trencament de la tíbia i el peroné. Això va condicionar la seva continuitat dins la pràctica del futbol a ple rendiment.
L'octubre de 1974 li va ser concedida la Medalla de Plata al Mérito Deportivo de la Federació Valenciana de Futbol en reconeixement als seus mèrits en defensa dels equips de la província de València.
El 27 de juliol de 1987, en l'Assemblea General Ordinària, va prendre possessió com a president del club en ser l'única candidatura presentada agafant el relleu de Pere Montserrat. Va estar 15 anys en el càrrec i té en el seu haver 2 ascensos a 3a Divisió (1987/88 i 1995/96).
En el seu mandat cal atribuïr-li el mèrit d'haver endegat una política de pedrera que donava prioritat als joves sorgits del planter. La màxima expressió fou l'ascens a Tercera amb Lluís Aloy d'entrenador i una plantilla composada en la seva totalitat per jugadors de la comarca.

Plantilla de la Temporada 1995/96.
Al mig, el tercer per l'esquerra, Pepe Fos (Delegat). El quart per la dreta, Paco Fos (President).
(foto: FC Vilafranca)

Josep G. Fos Meseguer (24/03/1954): Arribà provinent del SD Sueca i jugà al degà penedesenc fins l'any 1979 quan assolí el Campionat de Regional Preferent i l'ascens a 3a Divisió en la temporada que es commemorava el 75è Aniversari del club.
Des de 1987, i fins a dia d'avui, porta a terme les funcions de Delegat del primer equip. Només deixà el càrrec per motius personals, que el van dur a prendre's un any sabàtic, la Temporada 2002/03. Són 25 temporades930 partits de Lliga, 22 entrenadors diferents amb els que ha treballat i 5 ascensos (3 a Tercera i 2 a 1a Catalana). I el més important de tot, el respecte i l'admiració del vilafranquisme i de tota la gent del Futbol Català, entre ells els àrbitres, per la seva bona feina.

Plantilla de la Temporada 1978/79.
A dalt, el tercer per l'esquerra, Pepe Fos. Disputà 22 partits aquella campanya.
(foto: FC Vilafranca)