dimarts, 15 de gener del 2013

Històries del degà penedesenc...

El FC Vilafranca a la Copa del Rei
Molta gent desconeix la participació del degà penedesenc en aquesta competició i és que fa més de 30 anys de la darrera vegada que ho va fer. En total han estat 3 edicions disputades i, malhauradament, mai va arribar més enllà de la 2a Ronda.

Temporada 1969/70
El primer cop, quan encara es denominava Copa del Generalísimo, fou la Temporada 1969/70. El rival a 1a Ronda va ser el Club At. Monzón. El partit d'anada, jugat a terres aragoneses el 24 de setembre de 1969, acabà amb empat (1-1) sent el mític Jordi Catasús l'autor de l'històric primer gol del Vilafranca en aquesta competició.
La tornada, disputada el 5 de novembre, finalitzà amb victòria vilafranquina (4-1) amb gols de Sardà, Catasús i Andresín (2). Amb aquest triomf, el Vilafranca es classificava per a la 2a Ronda on s'hauria d'enfrontar amb el Mestalla CF.


Onze del Vilafranca que s'enfrontà al Mestalla a la 2a Ronda de la Copa del Generalísimo
(foto: FC Vilafranca 1904-2004, Crònica de cent anys de futbol)

En aquesta ocasió el partit d'anada es va jugar a Vilafranca, el 27 de novembre, i els homes entrenats per César Rueda van derrotar al filial valencianista per 2-1 (Catasús i Andresín). El nostre equip va tenir una actuació extraordinària, més si tenim en compte que el rival estava farcit de jugadors de la pedrera del club llevantí de 1a Divisió.

El filial valencianista al Camp de la Creu de Sant Salvador
(foto: FC Vilafranca 1904-2004, Crònica de cent anys de futbol)

Quinze dies més tard, el 10 de desembre, el degà penedesenc rendia visita al Lluís Casanova de València. El Mestalla s'imposava 1-0 i forçava així el partit de desempat ja que llavors no exisitia el valor doble dels gols en camp contrari.
Aquest es disputà el 17 de desembre a La Romareda de Saragossa. El Vilafranca no va tenir cap opció i caiguè derrotat per un clar 3-0 en un partit jugat amb poc públic, boira i molt de fred a la capital aragonesa.

Temporada 1979/80
No va ser fins la Temporada 1979/80 quan el Vilafranca tornà a competir a la Copa del Rei. A 1a Ronda es va trobar amb el Reus Deportiu CF. En el partit jugat a la capital del Baix Camp, el 12 de setembre de 1979, els reusencs es van imposar 3-2 però a la tornada, el 31 d'octubre, el Vilafranca va remuntar l'eliminatòria en guanyar 3-1 amb un "hat-trick" de Raimon Cervera que va fer un autèntic partidàs. La  tresoreria del club va ingressar en aquell partit 220.000 pessetes.

Raimon Cervera, autor dels 3 gols davant el Reus
(foto: FC Vilafranca 1904-2004, Crònica de cent anys de futbol)

La 2a Ronda ens aparellà amb l'UE Olot i novament amb l'anada fora de casa. A Olot, el 8 de desembre, els locals es van imposar per 3-0 deixant l'eliminatòria molt ben encarrilada. Tot i això, el Vilafranca va afrontar el partit de tornada, 19 de desembre, amb aspiracions de capgirar el resultat i va estar a punt de fer-ho. A la mitja part guanyava 2-0 (Torres i Cervera) i semblava que el miracle era possible... No fou així. Tot i guadir d'infinitat d'ocasions, la manca d'encert i les bones intervencions del porter olotí Atienza van propiciar que no es moguès el marcador i qui es classifiquès fos l'equip de la Garrotxa.

Temporada 1981/82
La darrera participació fou l'any 1981. El 2 de setembre, Vilafranca i Figueres s'enfrontaven a la nostra vila en partit de 1a Ronda. Al descans, i amb 1-1 al marcador, el col·legiat Piñeiroa Barbao va decidir suspendre el partit per la intensa pluja que deixà el vell camp de la Creu de Sant Salvador impracticable. El partit es reanudà una setmana després i acabà amb triomf vilafranquí 2-1 amb els 2 gols vilafranquins obra de Gallego.

Una acció del partit de tornada disputat a Figueres
(INSPAI, Centre de la Imatge Diputació de Girona)

La tornada, disputada el 23 de setembre, fou de clar color empordanès. La UE Figueres va vèncer per 3-0 i la victòria local podria haver estat més gran ja que se li van anul·lar un parell de gols. D'aquesta forma, el Vilafranca posava fi a la seva participació a la Copa.