dimarts, 25 de desembre del 2012

Històries del degà penedesenc...

La Copa de SM la Reina Victòria Eugènia
El 23 de setembre de 1917, amb motiu de la inauguració del Camp d'Esports del Vendrell, el FC Vilafranca va ser convidat a celebrar un match contra el Reus Deportiu CF (campió de la província i amb qui havia nascut una gran rivalitat amb motiu del Torneig Bar Americano). En disputa hi havia una valuosa copa oferta per la Reina Victòria Eugènia de Battenberg. Dies abans, en el programa de mà previ al partit, els clubs van anunciar la composició dels seus equips amb els següents homes:

Reus Deportiu CF: Garriga, Verges, Vidiella, González, Fortuny, Marquina, Costa, Pallejà, Pàmies, Rovira i Fort.

FC Vilafranca: Grases, Bonet, Paulino, Garriga, Arnet, Fàbregues, Serveto, Admetlla, Cuscó, Bertran i Valls.

Arribà el dia de l'encontre i la sorpresa va ser quan a l'hora de començar el Reus no s'havia presentat (amb gran estranyesa per part de tots els assistents). Els comentaris del moment van assenyalar la possibilitat que anteriors incidents entre els contendents d'aquell dia haguessin provocat la no compareixença dels reusencs. El degà penedesenc va saltar al terreny de joc i va iniciar el partit des del centre del camp, i sense cap oposició (no hi havia contrari) va marcar el gol que el va donar com a vencedor.
Els organitzadors del partit, en primera instància, no van voler donar la copa als guanyadors i els directius vilafranquins desplaçats van haver de fer-se valer per tal que se'ls fes efectiu el trofeu. En la discussió fins i tot va haver-hi d'intervenir el batlle d'El Vendrell. Al final es va signar un document en que es delegava a la FCF la decisió definitiva respecte al partit i el conseqüent lliurament de la Copa.

Els esdeveniments es van viure amb molt d'interés a Vilafranca, on es van anar seguint les notícies que van donar els avançats de l'expedició que anaven arribant per tren o carretera. A la Societat La Principal, on aquella nit hi havia ball, tothom va esclatar en aplaudiments quan els directius del FC Vilafranca van entrar al local amb el valuós trofeu a les mans.

La copa de la discòrdia fou realitzada amb plata autèntica
(foto: FC Vilafranca 1904-2004, Crònica de cent anys de futbol)

No cal dir que a l'època, els fets succeïts al Vendrell van tenir un ressó extraordinari als diferents mitjans escrits. Sobretot a partir de dues cartes creuades que, amb punts de vista diferents, explicaven des d'un i altre costat, com es va viure aquella situació del tot surrealista.

En la primera d'elles, signada a Barcelona pel Sr. Pedro Rochina, es feia una crida als dos clubs i als organitzadors a tornar a celebrar el partit argumentant que el Reus Deportiu va avisar la nit abans, per conferència telefònica, de la impossibilitat d'acudir al Vendrell per no tenir l'equip al complet. Segons Rochina, la Junta de l'UD Vendrell no va poder posar-se en contacte amb Vilafranca fins el mateix diumenge a les 10 del matí. A més, posava en dubte el valor del document en mans de la FCF ja que en el moment que fou signat el FC Vilafranca no estava federat encara. L'extensa carta acabava així: "Sportmen del Vendrell, Vilafranca i Reus, estrechad vuestros lazos de unión y rendid juntos el respeto debido a S.M. la Reina, que con tanta galantería os ofrece un premio de valor inapreciable, para vuestros esforzados atletas."

La rèplica del portaveu del Vilafranca no es va fer esperar. L'argument principal dels vilafranquins fou que la suspensió d'un partit s'ha d'avisar almenys amb 24 hores d'antelació i que ells no van rebre cap notificació oficial: "Un avís donat a un café dient que si veien a algú del futbol li diguessin que no es fa el partit, lo mateix podria ser obra d'un beneit...". Sobre el document signat, la posició del club fou clara: "... per no pertànyer a la Federació és per lo que firmarem el document conformant-nos amb el seu fallo, que si ja haguèssim estat federats ja ens hauria obligat sense document."

Com es pot veure, tothom va donar la seva versió. Tot i que la FCF va arribar a un acord amb els dos clubs i organitzadors per a tornar a jugar el partit, no es té constància d'aquest fet i sembla ser que finalment la raó va caure de costat del degà penedesenc ja que, avui dia, la Copa de la Reina Victòria Eugènia de Battenberg llueix a les vitrines del FC Vilafranca.