dimarts, 5 de febrer del 2013

Històries del degà penedesenc

La figuereta d'en Pere Montserrat
La Temporada 1980/81 és recordada com una de les millors de la història del FC Vilafranca. Si més no, és la que s'ha assolit la millor classificació qudant en 4t lloc a 3a Divisió.
Joan Marrugat, secretari tècnic d'aquella època, va confeccionar una plantilla quasi professional formada per jugadors de categoria contrastada com Granja (Santboià), Sánchez (Jaén) o Franch (L'Hospitalet). Això, sumat a futbolistes de la casa com Marimon o Cervera i altres pilars com Enrique, Lara o Torcal, va portar a que l'equip de Juan Miguel Reina (provinent del Masnou) fos considerat com l'equip revelació de la categoria.

L'onze vilafranquí que es va enfrontar al Figueres junt amb el tresorer Fèlix Balañà
(foto: Tothom)

El 25 de gener de 1981, coincidint amb la Jornada 21 de Lliga, ens visità el Figueres. Els empordanesos ocupaven el 2n lloc a la taula a tan sols un punt del líder (Reus). Per la seva banda, el degà penedesenc era 4t (amb un partit menys) i en cas de victòria podia igualar al Figueres a la classificació.
Es va declarar el partit d'ajuda al club i els socis van haver de pagar mitja entrada. Al llarg de tota la setmana l'expectació pel matx anà creixent fins al punt que la Junta Directiva va creure convenient, a fi d'evitar aglomeracions a les guixetes del camp, posar a la venda entrades anticipades que es podien adquirir a la Cafeteria del Casino, al Restaurant Airolo i al Bar Garrido.

L'afició vilafranquina va respondre omplint la Creu de Sant Salvador
(foto: Tothom)

El resultat del partit no acompanyà i el Figueres es va endur la victòria per 0-1 amb un gol de Baeta al minut 72. La derrota fou una conjuminació de diversos factors: el rival (el millor que va passar aquella temporada per la Creu de Sant Salvador), un mal partit del Vilafranca (amb un fluix paper dels seus homes importants) i una discutida actuació arbitral del Sr. Hervás Torres que, a banda d'expulsar Peña, va posar nerviosa l'afició local amb el seu constant concert de xiulet al llarg dels 90 minuts.

El president Pere Montserrat complint la seva promesa
(foto: Tothom)

La única nota positiva fou la recaptació. El president, en Pere Montserrat, havia promès als seus companys de junta que si sobrepassaven les 700.000 pessetes ho celebraria fent una figuereta damunt del terreny de joc i així va ser. Un dels cronistes del setmanari Tothom, el company Pep Sauleda, va immortalitzar el moment en el que és una de les fotografies que ha passat a la història del degà penedesenc.